Naše v mnoha směrech unikátní metropole, jejíž dynamičnost a modernita si rozhodně nezadá s osobitou energií a krásou časů minulých, prošla během uplynulých třiceti let nemalým vývojem. Právě ona snaha pečovat na jedné straně o historickou tvář města a na straně druhé dláždit neutuchající pílí cesty k jeho budoucnosti, je tvůrčím procesem, jehož trvání nebude nikdy zcela u konce. Úsilí o stálý progres a zvelebování podoby Prahy je prvkem, který tvoří mosty spolupráce mezi městskými částmi, architekty, investory a v neposlední řadě i samotnými zhotoviteli projektů.

Impulsem stojícím u zrodu této ceny byla touha zasvětit širokou veřejnost do postupného procesu vývoje pražské architektury v kontextu existence již samostatné České republiky. Velmi doufáme v to, že tyto ceny mají díky svému komplexnímu pojetí ambice představit celou plejádu zajímavých osobností spolu s jejich projekty, které ať již v rámci větších či menších městských částí napomáhají zkvalitnění každodenního života Pražanů a spolu s nimi i širokému spektru zahraničních návštěvníků z mnoha koutů světa.

Ceny hl. m. Prahy za architekturu a památkovou péči Opera Pragensia jsou vyhlašovány a organizovány mezinárodním festivalem architektury a urbanismu Architecture Week Praha, hlavním městem Praha a jednotlivými městskými obvody.

Slavnostním vyvrcholením celé události nebude samozřejmě nic jiného než samotné udílení cen, které se symbolicky uskuteční v rámci mezinárodního dne architektury. Tímto večerem bude prostupovat atmosféra oslav architektonického dědictví, které se skrývá v útrobách naší stověžaté metropole. Právě
7. října 2024 od 19:00 hodin se tedy každý zúčastněný může těšit na předání hned několika ocenění za architekturu. Jedná se o Ceny Opera Pragensia udělované vedením městských částí či Cenu organizátorů Opera Pragensia udělovanou mezinárodním festivalem architektury a urbanismu Architecture Week Praha v součinnosti s hlavním městem. V dalším sledu bude následovat Zvláštní Cena Arcibiskupa pražského a primase českého Opera Pragensia, kterou si výherci převezmou z rukou Jeho Excelence Mons. Jana Graubnera. Dále také Cena Magistrátu hlavního města Prahy, Cena veřejnosti a Cena mezinárodní poroty Opera Pragensia. Jakožto vrchol celého večera dojde k ocenění města Vídeň v rámci Ceny primátora hl. m. Prahy Grand Prix Opera Pragensia, o jejíž předání se postará sám primátor Bohuslav Svobody v doprovodu guvernéra České národní banky Aleše Michla.

U příležitosti této slavnostní události dojde k uveřejnění publikace „Dialog: Nové ve starém, staré v novém“, jejíž vydání bude vyvrcholením společné práce organizátorů. Publikace je jedinečná v tom smyslu, že bude dvojjazyčná. Věříme, že si publikace jistě získá oblibu široké škály cizojazyčného čtenářstva. Na kvalitě chystané publikace se nezanedbatelným dílem odrazí i fakt, že úlohu hlavních editorů zde plní významné osobnosti světa architektury prof. Ing. arch. Vladimír Šlapeta a Dr. Patrika Líbala. V srdci Prahy, kde se historie prolíná s pulsujícím životem moderní metropole, vzniká jedinečný dialog mezi minulostí a současností. Publikace „Nové ve starém, staré v novém“ je oslavou tohoto dialogu, představující příběhy oživení pražských památek prostřednictvím inovativních konverzí a citlivých rekonstrukcí.

Ing. Petr Ivanov
člen přípravného kolegia