Sedm let s Českou národní bankou

CNB Facada

Stejně jako v uplynulých sedmi letech, kde jsme společně propagovali moderní architekturu a památkovou péči, nejen u nás, ale i v zahraničí, i v tomto roce se partnerem Ceny a celého programu oslav Česko-rakouských kulturních oslav stala Česká národní banka. Jejich podpory si velmi vážíme a tímto bychom jim chtěli poděkovat nejen za zhostění se role hostitele letošního ročníku Cen hlavního města Prahy za architekturu a památkovou péči Opera Pragensia, ale rovněž i za věnování hlavní Ceny Grand Prix Opera Pragensia ve formě bronzové sochy Světlonoše se lvem od sochaře Antonína Poppa. Světlonoš představuje pokrok a lev sílu, což jsou hodnoty, které jsou v dnešní nelehké době nezbytné.

Rádi bychom také vyjádřili naše poděkování České mincovně za dlouholeté partnerství a také za letošní limitované edice stříbrných mincí Opera Pragensia 2024 pro laureáty. Tyto jedinečné mince jsou nejen krásným uměleckým dílem, ale také důstojným oceněním pro ty, kteří se zasloužili o zachování a rozvoj našeho architektonického dědictví.

Na závěr bychom chtěli poděkovat guvernérovi České národní banky, Aleši Michlovi, který nad celým projektem převzal záštitu. Jeho podpora a zájem o architekturu a kulturní dědictví naší země jsou pro nás nesmírně cenné a inspirující.

Děkujeme všem, kteří se na projektu podílejí, a těšíme se na další úspěšné ročníky spolupráce.